В соевият сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на имунодефицита (СПИН) . До това заключение са стигнали американски учени.
Молекулата EFdA , за която става дума, е открита още през 2001 година от специалисти от японската компания "Ямаса" (Yamasa), която произвежда соев сос. Оказва се, че това съединение носи не само ярък вкус, но е много подобно на антивирусното лекарство тенофовир , използвано срещу действието на вируса на СПИН , пише ИТАР-ТАСС.
Според източник на Европейската агенция по лекарствата тенофовир (Viread) се използва за лечение на хроничен хепатит B при възрастни с компенсирано чернодробно заболяване, с доказана активна вирусна репликация, постоянно повишени серумни нива на аланин-аминотрансферазата (ALT) и хистологично доказани сведения за активно възпаление и/или фиброза.