Брашното се пресява с бакпулвера, прибавят се маслото и настърганата кора от лимон. Разбива се в кухненския комбайн, докато се получат дребни трохи. Прибавя се готварската сметана и се омесва тесто за кратко време. Увива се в целофанов плик (свежо фолио). Поставя се в хладилника за 1 час. Фурната се загрява на 200 С. Тестото се разточва и се поставя във форма за печене (28-30 см), като се покриват пода и стените. Дъното се поръсва с малко нишесте или с бисквитени трохи. Измитите и подсушени боровинки се нареждат върху основата на пая. Всички продукти за пълнежа се смесват, след което се изсипва върху боровинките. Боровинковият пай се пече 30 минути или до готовност.
Бележки:
* Тестото за боровинковия пай може да бъде заменено с тесто с мая, многолистно тесто или маслено.
* Боровинките могат да бъдат също така заменени с малини, къпини и т.н.