За коричката:
1 чаша пълнозърнесто брашно
1/2 чаша бадемово брашно
2/3 чаша смлени бадеми
1/2 чаша захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 пакетче масло, леко размекнато
За боровинковата плънка:
4 чаши пресни боровинки [или замразени – предварително размразени]
1/2 чаша захар
1 ч.л. лимонов сок
1/2 ч.л. смляна канела
1/4 чаша нишесте
За сметановия топинг:
2 чаши заквасена сметана
2 жълтъка
1/2 чаша захар
1 ч.л. ванилия
Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете форма с пръстен и диаметър около 22 см. и покрийте дъното с хартия за печене.
За коричката: смесете брашното, бадемовото брашно, смлените бадеми, захарта, бакпулвера и солта в купата на миксера и бъркайте с приставката-лопатка на умерено ниска скорост. Прибавете брашното и увеличете малко скоростта. Бъркайте, докато се оформи ронливо тесто, което започва да се събира на топка. Прехвърлете тестото в приготвената форма и го разстелете с пръсти равномерно по дъното. Печете за 10-15 минути, докато коричката се зачерви приятно. Извадете от фурната и оставете да изстине. Намалете температурата на 175 градуса, докато приготвяте останалите продукти.
За плънката: в по-дълбок тиган изсипете всички съставки за плънката и ги варете на умерен огън 3-5 минути, като бъркате внимателно, докато боровинките започнат да къкрят и се разпукат. Намалете огъня и гответе на бавен огън около 3 минути, след което дръпнете плънката от котлона, за да се охлади леко.
За топинга: в купа смесете всички продукит и объркайте, докато се смесят добре.
Изсипете плънката върху охладената коричка във формата и я разнесете равномерно. Отгоре изсипете топинга и загладете внимателно с гумена шпатула, без да смесвате топинга с плънката! Пъхнете във фурната и печете 45 минути. Извадете, прехвърлете върху кухненска решетка и оставете сладкиша да изстине напълно, след което откопчайте пръстена на формата и го извадете от формата. Оставете в хладилник до поднасянето.