Боровинкова торта с маслен крем

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Боровинкова торта с маслен крем
Боровинкова торта с маслен крем
admin
Добавена от: admin
11650
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тортата:
3 чаши брашно (за торти)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 чаша (2 пакетчета) меко масло
2 1/2 чаши захар
5 големи яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
1/4 чаша лимонов сок
3/4 чаша пълномаслено прясно мляко
За пълнежа:
2 чаши пресни боровинки
1 чаша вода
1 чаша захар
4 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
За глазурата:
1 чаша (2 пакетчета) меко масло
4 чаши пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
1 с.л. прясно мляко
4 с.л. от боровинковия пълнеж
 

Приготвяне на тортата:
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете 2 форми за торта с подвижно дъно и диаметър 22 см. с масло и леко поръсете с брашно. В купа смесете брашното, бакпулвера, солта и содата.
В голяма купа с миксер разбийте на крем маслото и захарта на средна скорост, докато сместа стане пухкава и въздушна. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко яйце. Прибавете ванилията. Намалете скоростта на миксера и започнете да прибавята сместа с брашното, прясното мляко и лимоновия сок, като ги редувате. Всичко трябва да стане на хомогенна смес. Сложете равно количество от тестото във всяка форма и разнесете равномерно. Изпечете на средна решетка във фурната за 25-30 минути, докато при тест със суха клечица тя излиза чиста. Охладете блатовете за поне 30 минути, преди да ги извадите от формите.
Приготвяне на пълнежа:
В голям тиган сложете боровинките, водата, захарта, нишестето и лимоновия сок. Оставете да заври и разбъркайте. Намалете котлона и започнете да бъркате постоянно, докато боровинките се сварят и сместа стане гъста и гладка. Махнете от огъня и оставете настрана.
Приготвяне на глазурата:
С миксер разбийте на крем маслото. Бавно добавете захарта (чаша по чаша), докато стане пухкав крем. Добавете ванилията, прясното мляко и боровинковия пълнеж и разбъркайте добре, докато се смесят.
Сглобяване на тортата:
Извадете блатовете от формите. Подравнете ги, ако е необходимо. Поставете единия блат върху тортена чиния и нанесете отгоре пласт от плънката. Покрийте с другия блат. Сипете глазурата върху тортата и разнесете с нож. За да не се натроши блатът, първо нанесете тънък слой от глазурата, поставете в хладилник за 30-тина минути, след което извадете и доукрасете с останалата глазура. Украсете с пресни боровинки.

Може да използвате останалата плънка за украса на чиниите при сервиране.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft