За тортата:
3 чаши брашно (за торти)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 чаша (2 пакетчета) меко масло
2 1/2 чаши захар
5 големи яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
1/4 чаша лимонов сок
3/4 чаша пълномаслено прясно мляко
За пълнежа:
2 чаши пресни боровинки
1 чаша вода
1 чаша захар
4 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
За глазурата:
1 чаша (2 пакетчета) меко масло
4 чаши пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
1 с.л. прясно мляко
4 с.л. от боровинковия пълнеж
Приготвяне на тортата:
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете 2 форми за торта с подвижно дъно и диаметър 22 см. с масло и леко поръсете с брашно. В купа смесете брашното, бакпулвера, солта и содата.
В голяма купа с миксер разбийте на крем маслото и захарта на средна скорост, докато сместа стане пухкава и въздушна. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко яйце. Прибавете ванилията. Намалете скоростта на миксера и започнете да прибавята сместа с брашното, прясното мляко и лимоновия сок, като ги редувате. Всичко трябва да стане на хомогенна смес. Сложете равно количество от тестото във всяка форма и разнесете равномерно. Изпечете на средна решетка във фурната за 25-30 минути, докато при тест със суха клечица тя излиза чиста. Охладете блатовете за поне 30 минути, преди да ги извадите от формите.
Приготвяне на пълнежа:
В голям тиган сложете боровинките, водата, захарта, нишестето и лимоновия сок. Оставете да заври и разбъркайте. Намалете котлона и започнете да бъркате постоянно, докато боровинките се сварят и сместа стане гъста и гладка. Махнете от огъня и оставете настрана.
Приготвяне на глазурата:
С миксер разбийте на крем маслото. Бавно добавете захарта (чаша по чаша), докато стане пухкав крем. Добавете ванилията, прясното мляко и боровинковия пълнеж и разбъркайте добре, докато се смесят.
Сглобяване на тортата:
Извадете блатовете от формите. Подравнете ги, ако е необходимо. Поставете единия блат върху тортена чиния и нанесете отгоре пласт от плънката. Покрийте с другия блат. Сипете глазурата върху тортата и разнесете с нож. За да не се натроши блатът, първо нанесете тънък слой от глазурата, поставете в хладилник за 30-тина минути, след което извадете и доукрасете с останалата глазура. Украсете с пресни боровинки.
Може да използвате останалата плънка за украса на чиниите при сервиране.