За хрупкавия топинг:
3 с.л. захар
3 с.л. тъмна кафява захар
щипка сол
100 гр. (½ чаша + 3 с.л.) брашно
5 с.л. разтопено масло
За мъфините:
280 гр. (2 чаши) пресни боровинки, измити и почистени от стеблото
225 гр. (1 1/8 чаша) + 1 ч.л. захар
350 гр. (2 ½ чаши) брашно
2 ½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 големи яйца
4 с.л. (½ пакетче) масло, разтопено и леко охладено
¼ чаша олио
¾ чаша прясно мляко
1 ½ ч.л. екстракт ванилия
За топинга:
Смесете двата вида захар, солта и брашното в малка купа. Поръсете отгоре разтопеното масло и бъркайте с вилица, докато се овлажнят равномерно сухите съставки, а сместа заприлича на трохи с големината на грахово зърно.
За мъфините:
Сложете решетката на фурната малко над средата и загрейте до 200 градуса. Намажете 12 формички за мъфини (или една по-голяма с 12 гнезда) с олио или масло. Смесете 1 чаша боровинки и 1 ч.л. в съд на котлона и оставете да заври на бавен огън. Варете, мачкайки боровинките, докато се раздробят, а сместа се сгъсти на подобна на сладко консистенция и намалее с около 1/4 чаша (около 6 минути). Прехвърлете в малка купа и оставете да се охлади на стайна температура.
Смесете брашното, бакпулвера и солта в голяма купа. Разбийте останалите 225 гр. захар и яйцата в купа до гъст крем. Бавно добавете маслото и олиото, бъркайки, докато се смесят. С шпатула внимателно прибавете яйчената смес и останалите боровинки в брашното, без да разбърквате много. Тестото трябва да изглежда на бучки.
С лъжичка разпределете тестото в приготвените формички, така че да се напълнят догоре. В центъра на всяко грездо сложете 1 ч.л. от боровинковото сладко и с дървено шишче внимателно завъртете навътре, така че сладкото да попадне надолу в тестото и да се образува шарка. Поръсете хрупкавия топинг равномерно върху мъфините.
Изпечете ги в загрятата фурна, докато връхчетата станат златисти и стегнати - между 17-19 минути. Завъртете тавата по средата на времето за печене. Охладете мъфините във формите за 5 минути, след това прехвърлете върху кухненска решетка и оставете да се охладят за още 5 имнути. Поднесете ги топли или съхранявайте в херметически затварящ се съд.