За блата:
Разбийте цялото яйце, жълтъците и захарта с миксер. Прибавете постепенно брашното. Изсипете хомогенизираната смес в застлана с хартия за печене закопчаваща се форма с диаметър 26 см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Сглобяване:
Внимателно отстранете хартията от готовия блат и го върнете във формата. Върху него изсипете парфето смес, приготвено по следния начин: разбийте сметаната в купа. В друга купа се разбийте белтъците със захарта на сняг. Накиснете желатина в малко от компота до набъбване, след което го разтворете в останалото количество компот на водна баня.
Объркайте заедно трите смеси (сметановата, белтъчната и желатиновата) с дървена лъжица. Полученото парфе излейте върху блата. На няколко места отгоре пуснете парченца от сладкото, за да оцветят парфето в розов цвят. Приберете сладкиша в хладилник до пълно охлаждане и желиране. Украсете го с цели боровинки или друг горски плод.
Автор: lakomnik.bg