5 чаши пресни или замразени боровинки
1/4 чаша захар
1/4 чаша мед
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
Щипка сол
Свежи боровинки и листа от мента за украса
Сложете боровинките, захарта, меда, лимоновата кора, лимоновия сок и солта в голяма купа. Разбъркайте добре боровинките и захарта. Намачкайте сместа с преса.
След това сложете сместа в блендер и бъркайте в продължение на няколко минути до получаване на хомогенна смес. Сложете сито над голяма купа и изсипете сместа на няколко части през него, като я прецеждате, използвайки гумена шпатула. Така ще премахнете големите остатъци от лимоновата кора и боровинките. Оставете получения шербет поне за един час в хладилника. След охлаждане може да го консумирате веднага или да го замразите за няколко часа, но не повече, т.к. се втвърдява от престоя в хладилната камера.
Сервира се с няколко пресни боровинки и листа от мента.