Прясната зеленина или ароматните растения, които използваме за подправки, са необходими и незаменими в кухнята. Нищо не може да се сравни с дъха на пресен магданоз, зелен лук или чесън в салатата . Ментата и мелисата могат да заместят чая, а ако добавите риган към пицата и приготвените на скара ястия - ще постигнете невероятен вкус.
Ароматните билки се използват от хората за храна, както и за лечение на различни заболявания вече хиляди години.
Пресни или изсушени, билките винаги присъстват в рецептите. Преди всичко те са ценни със съдържанието на витамин С и каротиноиди, които могат да неутрализират свободните радикали.
Дори и малко количество магданоз покрива 20% от дневните нужди на организма от витамин С и 30% от необходимия провитамин А. Освен това много билки имат лечебни свойства: копър - антиспазматични, кориандър - отлично възбуждащо и микробицидно средство, магданоз - антисептик и диуретик, лукът и копърът подобряват храносмилането и т.н.
Нарязаната зеленина, измита и подсушена, се съхранява в херметична опаковка в хладилника до десет дни. Може също така да запази свежестта и като я поставите в чаша вода, сменяте водата и подрязвате стъблата всеки ден. И какво удоволствие е да отглеждате ароматни билки на балкона или в кухнята! Те не изискват специални грижи, но ще са като истинско бижу в дома ви и ще го наситят с аромат. Прясната зеленина е по-добре да се нарязва с ножица, непосредствено над готовото ястие. Ако все пак предпочитате нож, използвайте пластмасови или стъклени дъски за рязане, тъй като дървените поглъщат по-голямата част от етеричните масла на растенията.
Зеленината много лесно се замразява, като при това запазва почти всичките си полезни свойства.
Току-що отрязана, се измива и подсушава. Най-лесният начин е да разпределите билките на отделни порции, да ги опаковате в алуминиево фолио и да ги замразите. Така по всяко време на годината винаги ще разполагате с пресни билки. Важно е всички листа преди замразяване да са пресни и сухи, тогава трудът ви няма да е напразен. Зеленината може и да се изсуши, което също е много лесно да се направи в домашни условия. Просто оставете листата на слънце на проветриво място. Изсушените билки запазват аромата си в плътно затворени стъклени буркани около три месеца. Трябва да се съхраняват в защитено от светлина и топлина място. Можете да експериментирате с отделни смеси от билки: за риба, пиле, супи, салати и др.
Ароматът на билките лесно се поема от други вещества. Например можете да си направите вкъщи ароматизирано растително масло или сол.
Ароматните билки се добавят не само към ястия, те притежават и полезни свойства, които хората от незапомнени времена използват за лечение на болести и за поддържане на здравето.