500 гр. дребен боб (бял, червен, черен или смес)
340 гр. солена сланина (бекон)
1 голяма глава кромид лук - на тънки резени
1 чаша меласа (или мед)
1 ч.л. сол
1 ч.л. горчица
½ ч.л. смлян черен пипер
Сложете боба в голяма купа и го покрийте с вода (6 до 8 чаши). Накиснете го за 18 до 24 часа. Отцедете зърната и запазете водата.
Загрейте фурната до 120 градуса. Сложете огнеупорен съд на добре нагрят котлон. Вътре запечете сланината (бекона), докато покафенее от двете страни (около 2-3 минути на страна). Нарежете месото на ивички около 2 см.
В гювечета или голям гювеч сложете слой от боба. Добавете слой свинско и от нарязания кромид. Повторете в този ред, докато всички продукти се изчерпат (около 3-4 пласта).
В малка купа смесете меласата, солта, горчицата и черния пипер. Добавете 1 часа от запазената вода от боба. Разбийте, за да се смесят добре. Залейте равномерно върху боба. Добавете и допълнително вода, колкото да се покрият бобените зърна. Покрийте с капачетата и сложете във фурната. Запечете за 6-8 часа, като добавяте вода, ако е необходимо и разбърквате от време на време боба. Поднесете топъл.