За крема:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 супени лъжици захар
3 супени лъжици нишесте
За блата:
3/4 чаша от 250 мл. захар + 4 яйца
1 чаша от 250 мл. брашно за торти + бакпулвер и щипка сол
4 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици масло (на стайна температура)
За глазурата:
100 мл сметана
100 гр. тъмен шоколад
25 гр. масло
Известният Бостънски пай е създаден в Бостънския хотел Паркър Хаус през 1855 година. Паят е лесен и изключително вкусен.
Първо се приготвя кремът:
В тенджера на огъня се поставят млякото, пръчка ванилия или 1 пакетче ванилова захар, оставя се да заври. В същото време в купа се поставят жълтъците и захарта и се разбиват леко с миксер, колкото да станат на пяна. Добавя се нишестето и още малко се разбърква. Когато млякото заври, постепенно се излива в съда с жълтъците, като непрекъснато се разбива с тел. Когато цялото количество мляко е прибавено, съдът с жълтъците и млякото се излива обратно в тенджерата, в която е вряло млякото, поставя се на умерен огън и непрекъснато се бърка с тел, докато сместа се сгъсти. След това се прехвърля в голяма купа и се оставя да се охлади на стайна температура.
Фурната се загрява на 200 градуса. 2 тави (или една по-голяма) с размери 28 см. се покриват с хартия за печене.
Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Отделно се разбиват жълтъците със захарта. В същото време в малък съд се поставят млякото и маслото на слаб огън да се разтопят. Белтъците се смесват с жълтъците, отгоре се пресява брашното, смесено с бакпулвера. Сместа бавно се обърква с шпатула. Добавя се разтопеното масло, леко охладено до стайна температура, достатъчно е да бъде хладко. Разбърква се до хомогенизиране и сместа се разпределя наполовина между двете тавички.
Пече се, докато блатът се зачерви и е готов (около 20-30 мин.).
Когато са готови, блатовете се изваждат и се оставят да се охладят върху кухненска решетка. Когато са изстинали, се вадят от формите и се отстранява хартията. Ако блатът е само един, се реже наполовина хоризонтално.
Първата кора се поставя върху плоска чиния и се намазва с крема, покрива се с другата кора и се притиска леко, за да се залепят добре.
В купа на огъня се слага сметаната да заври. Когато кипне, вътре се слагат маслото и натрошения шоколад. Бърка се с лъжица, докато се разтопи. Шоколадовата глазура се излива върху пая и сладкишът се постава в хладилника 20-30 мин. да стегне. Нарязва се на парчета. Получават се 15 средно големи парчета.