кори за баница - 2 пакета готови точени
сирене - 800 гр
масло - 500 гр
яйца - 8 броя
кисело мляко - 500 гр
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - на вкус
В голям съд налейте 3 л подсолена вода и содата бикарбонат (още по-добре да използвате прясно мляко). Бъркайте, докато солта и содата се разтопят. В разтвора потапяйте всяка кора, докато се понапои.
Разбийте яйцата, добавете към тях натрошеното сирене и киселото мляко. Маслото най-напред разтопете, след което го прецедете през цедка или тензух.
Намажете голяма тава обилно с масло и наредете на дъното две отцедени кори. Намажете ги обилно с масло, а след това - с част от плънката, и покрийте с още две кори. Редувайте така кори и плънка до изчерпване на продуктите, като между корите мажете добре с маслото.
Последната кора намажете обилно с масло. Покрийте баницата с фолио и я оставете да престои така около половин час, след което изпечете на умерена фурна (180 градуса) за около 30 минути.
Това е рецепта за любимата на Тодор Живков баница - из книгата: "Аз, готвачът на Живков".