Бохемските пасти са една от любимите торти вкъщи. Произходът на името им не е известен, дали идват от древна Бохемия (днешна Чехия) или са били любим сладкиш на бохемите, така и не става ясно. У дома ги правим редовно за Коледа, Великден и всички големи празници.
Имам рецептата от много време и е една от малкото, които отговарят на критериите ми: кремообразна, но не много, сладка, но не много, мека, но не ронлива. С други думи – перфектната рецепта за домашен сладкиш ! Ето необходимите продукти за тези апетитни и невероятно вкусни Бохемски пастички:
Бохемски пастички
Продукти:
10 белтъка
400 г пудра захар
100 г смлени орехи
100 г смлян шоколад
100 г меко брашно
За крема:
10 жълтъка
75 г меко брашно
350 мл прясно мляко
200 г масло
200 г пудра захар
1 пакетче ванилова захар (10 г)
За глазурата:
200 г черен шоколад
6 с.л.
Приготвяне:
Жълтъците, брашното и прясното мляко се разбиват, докато няма бучки, след което кремът се слага на водна баня, докато се сгъсти. Ако искате повече крем, добавете 500 мл мляко и 100 г брашно. Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти, след което го оставете настрана да се охлади до стайна температура.
Тази рецепта използва най-големите яйца, така че ако имате по-малки, добавете още две. Нарежете маслото на лентички и го оставете да омекне на стайна температура, след което го разбийте с пудрата захар на пяна.
Добавете лъжица по лъжица от охладения крем към маслото и разбийте, докато се смеси напълно с маслото в гладка, еднородна и пухкава смес. Разделете го на три равни части и оставете още малко настрана за изравняване на горната кора.
За корите: белтъците се разбиват на твърд сняг, като постепенно се добавя захарта, след това постепенно се добавят всички останали съставки, но се разбъркват бавно с лъжица или тел за разбиване.
Получената смес разделете по равно на 4 части. Изрежете 4 листа хартия за печене (за тава с размери 30х30 см) и разстелете сместа (по 5-6 с.л.) върху всеки лист, така че да се получи правилен правоъгълник. Изпечете блатовете един по един в загрята фурна на 180 градуса, за 5-8 минути. По желание преди печене може да поръсите блатовете с люспи шоколад. Изпечените кори оставете да изстинат.
РЕДЕНЕ: едната кора се поставя върху десертна чиния, намазва се с една трета от крема, покрива се с втора кора и се намазва с още крем. Така се процедира, докато приключите с четвъртата кора. Заравнява се с още малко от крема, за да се излее хубаво шоколадовата глазура. Охладете сладкиша и го нарежете на кубчета.
Да ви е сладко!