брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
захар - 1 и 1/2 ч.ч.
какао - 3/4 ч.ч. натурално (или по-малко)
бакпулвер - 2 ч.л.
сода - 1 ч.л. равна
сол - 1/2 ч.л.
яйца - 2 броя по-големи
кафе - 1 к.ч. силно еспресо
прясно мляко - 1 ч.ч. или мътеница
олио - 1/2 ч.ч.
ванилия - 1 пакетче или есенция
масло - 1 ч.л., за глазурата
какао - 1 ч.л., за глазурата
шоколад - 100 г натурален, за глазурата
вода - 2-3 ч.л., за глазурата
Смесете всички сухи съставки заедно, като пресеете брашното с бакпулвера и към него добавите захарта, какаото, содата и солта. Към тях добавете леко разбитите яйца с останалите мокри съставки - кафе, прясно мляко или мътеница (кисело+прясно мляко), олиото. Бъркайте с телена бъркалка, докато всичко се хомогенизира, като накрая ароматизирате с ванилията.
Изсипете сместа в леко намазнена и набрашнена тава и сложете да се пече за 30-35 минути на 180 градуса или докато сладкишът е напълно готов. Извадете го от фурната и оставете леко да се охлади за 5-10 минути.
За глазурата сложете маслото да се разтопи леко в съд на котлона и добавете какаото, натрошения шоколад и 1 ч.л. вода. Разбъркайте, за да се смесят съставките и махнете от котлона. Надупчете с вилица повърхността на сладкиша и залейте равномерно с глазурата. Нарежете на парчета и поднесете.