300 гр. черен шоколад (най-малко 70%)
150 гр. масло, на парченца
50 гр. пресято какао
4 големи яйца
200 гр. захар
100 гр. нарязани орехи
300 гр. череши (вишни) от компот
70 гр. захар
1 с.л. прясно изстискан лимонов сок
1 щипка сол
2 с.л. нишесте
2-3 клонки мащерка
150 мл. сметана
70 гр. масло
300 гр. бял шоколад
Загрейте фурната на 180°C. Разтопете натрошения шоколад заедно с маслото на водна баня и разбъркайте вътре какаото. Оставете сместа да се охлади. Разбийте яйцата в дълбока купа на пяна. Прибавете захарта и бийте интензивно, докато сместа стане въздушна и кремообразна, и увеличи обема си двойно. Прибавете вътре охладената шоколадова смес и ядките. Пресипете тестото в намазнена форма за торта с подвижно дъно и загладете добре. Печете в загрятата фурна за 25-30 минути, докато повърхността на браунито се втвърди, а вътрешността остане мека. Оставете да се охлади във формата.
За пълнежа: отцедете черешите и заделете 100 мл. от сока им. Накълцайте плодовете на едро и ги оставете да заврат с отделения от тях сок, захарта, лимоновия сок, солта и мащерката. Разбъркайте нишестето с малко вода и сгъстете с него черешовата смес. Оставете да заври на среден огън при непрекъснато бъркане, така че нишестето да сгъсти сместа. Разпределете пълнежа върху браунито и оставете сладкиша за около 30 минути в хладилника.
Междувременно оставете сметаната и маслото да заврат в тенджерка. Нарежете на ситно белия шоколад, сипете го в купа и налейте отгоре горещата сметаново-шоколадова смес. Разбъркайте, докато шоколадът се стопи. Излейте внимателно глазурата върху охладеното брауни. Оставете сладкиша още веднъж в хладилник за поне 2 часа, докато стегне напълно глазурата.
Украсете сладкиша с шоколадови стърготини и поднесете нарязан на малки парченца.