Отлична рецепта за питки , които ще заменят класическия хляб със закваска. Просто намажете с масло и не ви трябва нищо друго - дори месото няма да ви липсва. Тези вкусни картофени питки с кашкавал са мекички, ароматни и засищат също толкова добре, колкото филийка хляб:
Картофени питки с кашкавал
Продукти:
Обем на чашата = 200 мл
6 чаши обикновено брашно (720 g)
2,5 чаши вода (500 ml)
1 чаена лъжичка сол (8 g)
1 супена лъжица зехтин (10 ml)
За плънката:
4 картофа (800 g)
3 чаши вода (600 ml)
1 чаена лъжичка сол (4 г)
1 супена лъжица растително масло (10 ml)
Освен това:
1 супена лъжица масло (50 г)
Приготвяне:
Първо пригответе картофите.
Обелете и нарежете картофите.
В тенджера смесете с олио, добавете сол, налейте вода и сварете.
Смесете брашното със сол, вода и олио.
Омесете гладко тесто.
Покрийте с фолио и оставете да си почине 10 минути.
Пригответе пълнежа.
Пасирайте картофите, добавете настъргания кашкавал и разбъркайте до еднородна смес.
Разделете тестото на 8 части, разделете и плънката.
Върху набрашнен плот разточете всяка част на палачинка, в средата сложете топка от пълнежа, завийте в тесто и разточете отново.
Печете на сух тиган от двете страни до златисто.
Намажете с масло и сервирайте.
Да ви е сладко!