Бриоши

вход през zajenata.bg
Бриоши
admin
Добавена от: admin
11040
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаша прясно мляко със стайна температура
25 гр. прясна мая или 1,1/4 лъжичка инстантна мая
530 гр. фино брашно
2 яйца
1/2 чаша захар (80 гр.)
75 гр. меко масло
1/4 чаена лъжичка сол
малко кора от лимон

Тъй тестото е доста меко, е желателно бриошите да се бъркат в кухненски робот или обикновен миксер (ако месите с миксер, разменете местата на бъркалките - дясната сложете отляво, а лявата - отдясно; така тестото няма да залепва по тях). 
Разтворете маята в млякото в купата на робота. Разбийте яйцата с вилица, в тях добавете настърганата кора от лимон. Всичко това добавете в съда, в който ще месите, и разбъркайте. Добавете брашното, солта и захарта. Включете робота и оставете на най-бавните обороти да меси около 3-4 мин. докато се получи хомогенна смес. Без да изключвате, постепенно добавяйте от маслото, което предварително сте разделили на няколко кубчета. Продължете да месите на средна скорост около 5-6 минути. Ще забележите, че на приставките започва да залепва тестото. Тестото трябва да е меко и лепкаво. Така измесеното тесто извадете и преместете в друг съд, покрийте, поставете в хладилника и оставете да почива там една нощ. На сутринта извадете тестото от хладилника, поставете на набрашнен плот, разделете го на две части. Едната поставете в хладилника за кратко и след това премесете на ръка. Тестото се връща в хладилника, понеже със студено тесто се работи много по-лесно - не се залепва за ръцете. Така обработеното тесто разделете и оформете бриошите, поставете във формички за бриоши, а ако нямате специална форма за тях, може да използвате и формички за мъфини. Когато са готови и оформени, намажете ги с разбит жълтък с малко вода или мляко и ги оставете да втасват около 30-40 мин. Когато втасат, отново намажете с жълтък и поръсете с едра кристална захар (може и с ванилова захар). Сложете бриошите да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готови са, когато повърхността добие приятен златисто-кафяв цвят. Изчакайте малко да се охладят, след което поднесете с кафе или мляко.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft