зехтин
резени чабата (хлебчета) - според порциите
1 ч.л. сусамово олио
около 1 чаша гъби, на резени
1 скилидка чесън, смачкана
1-2 с.л. кисело мляко
прясно изстискан лимонов сок
1 с.л. накълцан магданоз
за намазване - маслинен пастет, песто или на вкус
чери доматчета - на половинки
половинки артишок (от консерва) - отцедени и нарязани (или цели, на вкус)
магданоз за украса
Загрейте грила (скарата). Намажете хлебчетата със зехтин и леко ги запечете, колкото да сменят цвета си в златисто-кафяв. Извадете ги и загрейте фурната на 180°.
В тиган загрейте сусамовото олио и запържете гъбите и чесъна, докато гъбите омекнат и пуснат аромата си. Смесете ги с киселото мляко (може да замените с майонеза), като използвате количество, колкото да се получи консистенция, подходяща за мазане върху хлебчетата. Добавете лимоновия сок и магданоза.
По желание намажете брускетите с маслинена паста или песто (на много тънък пласт), а след това покрийте с гъбената смес и отгоре подредете парченца артишок и половинки чери домати. Запечете 12-15 минути, докато
брускетите станат хрупкави по краищата.