Днешната ни разкошна баница е точно като от израза: "Дрипава циганка царя от път отбива"! Не си играеш да навиваш кори или да ги диплиш като за изложба една до друга, но става божествено вкусна и сочна ! Една от тайните е, че киселото мляко в рецептата е заменено с прясно, а за да бухне така, ще сложим и газирана вода. Ето и подробната рецепта на Бръчкана баница с газирана вода и прясно мляко:
Бръчкана баница с газирана вода и прясно мляко
Продукти:
2 пак фини кори (от тези за баклава, 800 г)
2 яйца
1 ч.ч.
3 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. газирана вода
300 гр. сирене
1 пак.бакпулвер
За намазване:
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
1/2 ч.ч. газирана вода
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата и прибавете киселото и прясното мляко, олиото (маслото), настърганото сирене, газираната вода и бакпулвера, разбъркайте добре.
В намаслена тава наредете набръчкани няколко листа от корите (да покрият дъното), поръсете няколко лъжици от плънката, отново набръчкани подредени кори и отново плънка. Така, докато свършат корите и плънката, като завършите с кори.
Нарежете баницата на квадрати, намажете с предварително разбитите яйце, кисело мляко и олио, полейте с лъжица газираната вода по разрезите.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до златисто кафяв загар, за около 25 минути.