Количествата са на вкус:
брюкселско зеле
мазнина - масло, олио, зехтин или мас
лук
шунка
чесън
готварска сметана
едрозърнеста горчица
сирене/кашкавал - тип Чедър или друго подобно
кимион
магданоз
морска сол
прясно смлян черен пипер
червен пипер на люспички
Сложете измитите и непочистени зелки в съд за готвене на пара и ги сварете за 6-7 минути, докато станат светлозелени. Облейте ги с леденостудена вода, за да спрете процеса на варене и да запазите цвета им.
Почистете дръжките на зелките и обелете външните листа. Трябва да запазят целостта си, но по-големите може да нарежете на половинки.
Загрейте малко мазнина в дълбок огнеупорен съд на среден огън. Добавете лука и брюкселското зеле и ги задушете, докато покафенеят.
Прибавете нарязаната шунка и чесъна и задушете още 2 минутки. Добавете сметаната, горчицата и гответе на бавен огън, докато зелките омекнат.
Прибавете и сиренето, заедно с няколко зрънца кимион и разбъркайте добре. Поръсете с малко нарязан магданоз и подправете на вкус със сол и черен пипер, а по желание и с червен пипер на люспички. Поднесете горещо.