600 гр. аспержи
200 гр. прошуто или бекон на тънки резени
5-6 пера зелен лук
1-2 с.л. настърган пармезан
сол
черен пипер
За соса:
200 гр. кисело мляко
50 мл. зехтин
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер
Аспержите се почистват с картофобелачка и се подрязват на около 1 см в основата. Слагат се за 3-4 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се.
Събират се на снопчета по три и се увиват с резен прошуто.
Перата лук се потопяват за 30 сек. във вряща вода и с тях се връзват снопчетата.
Аспержите се запичат на грил или в загрят грил-тиган по 1 мин. от всяка страна.
За соса: Чесънът се счуква със солта, налива се зехтинът и се добавя киселото мляко и подправките. Хомогенизира се добре до гладък сос.
Снопчетата аспержи се сервират със соса.