Бурма-погача с кисело мляко - докато се пече, целият квартал ухае! Съвършенство от тесто и слоеве:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бурма-погача с кисело мляко - докато се пече, целият квартал ухае! Съвършенство от тесто и слоеве:
Бурма-погача с кисело мляко - докато се пече, целият квартал ухае! Съвършенство от тесто и слоеве:
37633
Бурма-погача с кисело мляко - докато се пече, целият квартал ухае! Съвършенство от тесто и слоеве:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Целият квартал ще ухае прекрасно, докато се пече, няма кой да й устои ... Тази Бурма-погача е мека като душа и много лесна за приготвяне, особено за млади домакини, които нямат много опит в кухнята.

Нарича се "бурма"-погача, защото тестото се навива на "бурми", големи охлюви. Освен ефектна, тя е мекичка и страшно вкусна - дори не ви трябва плънка, но ако желаете, може да й сложите сиренце или пък нещо зелено. Ето необходимите продукти:

погача на бурми

Бурма-погача с кисело мляко

Необходими продукти: 

  • 2 яйца
  • 1 чаша кисело мляко (180-200 мл)
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл вода
  • 2 ч. л. захар
  • 2 ч. л. сол
  • брашно според нуждите меко тип 400 (около 700-800 гр.)
  • сусам за поръсване
  • 150 гр. масло за намазване

Приготвяне:

Маята и захарта се разтварят в хладка вода. Разбъркайте и оставете за 10 минути на топло да втаса. Може да добавите и малко брашно, за да втасва по-лесно маята. Направете вдлъбнатина в около 700 гр. брашно, след което сложете две яйца, които предварително са били на стайна температура.

След това добавете киселото мляко, също със стайна температура. В брашното се поръсва солта, добавя се втасалата мая, замесва се меко, нелепнещо тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно. Оставете тестото да почине 5 минути, след което го разточете на голяма кора.

Кората трябва да е с правоъгълна форма и дебелина 5 мм. Намажете цялата повърхност на кората с размекнато масло. Навийте кората като руло, след което нарежете парчета с ширина около 4-5 см. Наредете ги в кръгла форма или тава.

рулца от тесто

погача на охлювчета

Покрийте тавата с кухненска кърпа или найлоново фолио и оставете да втаса, докато се удвои обемът на тестото. Върху всяко руло се слага по малко масло и се поръсват със сусам. Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар. Съхранявайте погачата в суха кърпа.

бурма погача

погача на бурми със сусам

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft