Бурма-погача: топи се в устата като масло и става на ей такива големи конци! Пълната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бурма-погача: топи се в устата като масло и става на ей такива големи конци! Пълната рецепта:
Бурма-погача: топи се в устата като масло и става на ей такива големи конци! Пълната рецепта:
3462
Източник: За Жената
Бурма-погача: топи се в устата като масло и става на ей такива големи конци! Пълната рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бърза, лесна и неустоима! Такава е днешната ни Бурма-погача . Оформена красиво на охлювчета ("бурми"), поръсена щедро със сусам, а от нея се носи вълшебно ухание на масло! Когато видите как се дели на слоеве, чак слюнка се събира на езика ви и никой не може да устои да не вземе парченце от нея! Ето какво ви трябва:

парченце погача

Снимка: YouTube

Бурма погача

Продукти:

  • 200 мл топло прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 10 г сол
  • 50 г захар
  • 5 супени лъжици олио
  • 1 яйце
  • 500 г меко брашно
  • 150 г масло или маргарин на стайна температура
  • 1 яйце (за мазане)
  • сусам или семена (за поръсване)

Приготвяне:

Ако използвате суха мая не е необходимо да я захващате предварително, просто я добавете накрая, заедно с брашното.

Сложете топлото мляко в купа, добавете захарта, яйцето, олиото, солта и разбъркайте.

захар във вода

Снимка: YouTube

Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, смесено с маята, като бъркате, докато се получи лепкаво тесто.

брашно в млякото

Снимка: YouTube

гладко тесто

Снимка: YouTube

Прехвърлете го на набрашнения плот и доомесете до гладкост, като при нужда добавяте съвсем мъничко брашно. Тестото трябва да е компактно, но меко.

Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. 

След това го извадете на плота, сгънете го няколко пъти с ръце, след което го разточете на правоъгълна кора с дебелина около 1/2 см. 

разточване

Снимка: YouTube

Помагайте си с ръце, като теглите краищата на тестото.

Поставете парченца меко масло върху цялата кора, след което ги намажете хубаво върху тестото.

тесто с масло

Снимка: YouTube

Започнете да навивате внимателно тестото на стегнато руло, започвайки от по-широкия край.

навиване руло

Снимка: YouTube

Готовото руло нарежете на парчета ("бурми") и ги поставете с разреза нагоре в предварително покрита с хартия за печене тава.

парченца тесто

Снимка: YouTube

подреждане погача

Снимка: YouTube

охлювчета от тесто

Снимка: YouTube

Покрийте тавата с кърпа и оставете рулцата да бухнат. След това ги намажете с разбито яйце (или само с жълтък, смесен с малко мляко или олио) и поръсете щедро със сусам.

погача с жълтък

Снимка: YouTube

погача със сусам

Снимка: YouTube

Печете на 180 градуса до зачервяване и готовност на тестото.

бурма погача

Снимка: YouTube

Готовата погача е пухкава и мека, а в цялата къща се носи уникален аромат на масло!

готова бурма погаа

Снимка: YouTube

бурма погача конци

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft