Бутер баница със сирене е наистина универсално ястие, което е спечелило сърцата на мнозина с прекрасните си вкусове и текстури. Благодарение на многото слоеве, тестото е особено ефирно и наситено, а в комбинация с различни сирена се създава неповторима гастрономическа наслада.
Приготвянето на бутер тесто със сирене съчетава елементи както от домашна кухня, така и от ресторантско печене.
Сирената, използвани в пълнежа, могат да бъдат различни - от меки и кремообразни до по-пикантни сортове с ярък вкус.
съставки:
- мляко - 200 ml;
- яйца - 2 бр.;
- масло - 50 ml;
- мая - 1 чаена лъжичка;
- сол - ½ чаена лъжичка;
- захар - 1 супена лъжица;
- брашно - 400 г;
- сирене - 250 г;
- масло - 60гр.
Приготвяне:
Изсипете захарта и маята в топло мляко, налейте олио, разбийте 1 яйце. Разделете второто яйце на жълтък и белтък, добавете само белтъка към маята и разбъркайте всичко.
Изсипете брашното и солта в сместа, замесете меко и еластично тесто. Оставете тестото под кърпа за 25-30 минути.
През това време настържете сиренето на едро ренде. Разделете тестото на 4 равни части, намажете с масло и оставете под кърпа.
Разточете парчета тесто едно по едно на почти прозрачни слоеве, намажете всеки с масло. Поръсете всеки слой със сирене и ги покрийте един с друг.
След това сгънете първия горен слой със сирене на квадрат, запечатайте го във втория слой, също на квадрат. Така запечатваме всеки следващ пласт с плънката.
Разточваме леко баницата, правим я не много дебела и след това я прехвърляме в тава за печене.
Намажете тортата със смес от жълтък и мляко, печете на 180 градуса за половин час.
Преди печене по желание може да поръсите сладкиша със сусам. Получава се вкусно бутер тесто със сирене.