" Пиле фрикасе " по своята същност е бърза френска пилешка яхния, приготвена от бутчета в кремообразен сос с бели гъби. Малко се различава от фрикасето такова, каквото го правим у нас.
Месото е много вкусно и сочно, сосът също. Ето какво ви трябва, за да си приготвите Бутчета фрикасе по селски :
Бутчета фрикасе по селски
Продукти:
4 горни и 4 долни пилешки бутчета с кожа
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
4 супени лъжици несолено масло (60 г)
300 г гъби
2 глави лук (среден)
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 стръка мащерка
3 супени лъжици брашно
1/2 чаша бяло вино
3 чаши пилешки бульон (или вода с разтворено кубче бульон)
сол
черен пипер
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
2/3 чаша неутрална течна заквасена сметана
Приготвяне:
Измийте месото под течаща студена вода, отцедете го и го избършете с хартиени кърпи, за да не е мокро. След това овкусете със сол и черен пипер.
В голям тиган (или тенджера с капак) разтопете маслото на среден огън. Първо сложете бутчетата с кожата надолу и ги запържете за 4-5 минути, докато се зачервят хубаво, а след това ги обърнете от другата страна и ги запържете за кратко, около минута. Извадете ги в чиния.
След това запържете горните бутчета. Те трябва да се запържат от трите или четирите страни, за по две минути всяка, за да се зачервят равномерно. След това ги извадете в чинията.
В същото масло сложете лука (нарязан на едро или ситно) и гъбите, добавете дафиновия лист и мащерката. Гответе за около пет минути, докато гъбите станат златисто кафяви. След това добавете чесъна и разбъркайте за половин минута, след това добавете брашното и запържете за около минута.
След това добавете виното и пилешкия бульон и разбъркайте, но този път изстържете дъното, за да се разтворят препечените частички в соса. Когато усетите, че лъжицата се плъзга лесно по дъното, върнете изпърженото месо и го потопете в соса, с кожата нагоре. Покрийте с капак и гответе за 10 минути.
След като заври, регулирайте температурата да къкри умерено. След това махнете капака и оставете да къкри още 20 минути без капак. През това време пилето трябва да се свари. Извадете го внимателно, за да можете да приготвите соса.
Добавете неутралната течна заквасена сметана и разбъркайте. След това овкусете и ако е необходимо добавете сол или добавете още подправки на вкус.
Върнете пилето и отстранете тигана от котлона.
Отгоре се поръсва със ситно нарязан магданоз. Сервирайте с картофено пюре или къса паста.
Да ви е сладко!