350 гр. брашно (+ -)
150 мл прясно мляко
1 яйце
50 гр. маргарин
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка суха мая
настърганата кора на 1 портокал
1 пакетче ванилова захар
За да се приготвят хубави пухкави понички има няколко важни правила: на първо място ви трябват търпение и топло помещение. Ето и стъпка по стъпка как да процедирате с месенето, втасването и пърженето.
В млякото сложете маята, малко захар и брашно, разбъркайте и оставете сместа да шупне.
След това добавете яйцето, разтопения маргарин, захарта, настърганата портокалова кора и постепенно - брашното. Хубаво омесете тестото, ударете го десетина пъти в работния плот, след което пак продължете месенето. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто.
Разточете кора с дебелина около 1 см и с голяма чаша или буркан (с втасването и пърженето поничките се събират) изрежете от кората кръгове.
Подредете ги върху покривка, а отгоре покрийте с друго кръгче.
Остатъците от тестото отново премесете и повторете процедурата.
Оставете ги да втасват така покрити петнадесет минути, след което ги обърнете на другата страна и отново ги оставете да втасват.
Изсипете по-голямо количество олио в дълбока тенджера (най-добре със стъклен капак). Олиото не трябва да е много горещо, а щом започнете пърженето, намалете котлона още малко.
Всяка поничка поставете в олиото с горната страна надолу. Поставяйте по няколко наведнъж и ги покрийте с капака. Оставете ги да се пържат така покрити петнадесет секунди, след което махнете капака. Вижте дали са достатъчно изпържени и ги обърнете. Продължете с пърженето без капак.
Готовите понички подредете върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина, а накрая ги поръсете с пудра захар или ги напълнете с конфитюр или течен шоколад.