1 кофичка кисело мляко
1 кофичка прясно мляко
2 яйца
1 с.л. сода за хляб
1 с.л. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
2 кг брашно
олио за пържене
От изброените продукти се омесва тесто по следния начин: в прясното мляко се слага маята, а в киселото мляко се слага содата. Прибавят се останалите продукти и постепенно - брашното. Тестото се омесва добре и се слага в хладилника да втаса в найлонова торбичка (предварително намазнена, за да не полепи по нея). Щом тестото втаса добре (може да го оставите в хладилника цяла нощ и да оформите сутринта), от него се късат парчета с намазнени ръце, разтеглят се мекици и се пържат до зачервяване в сгорещено олио.
От това тесто може да се направят освен мекици още пица, тутманик, питки със сирене.
Автор:
Петя Вълканова, Пловдив