"Това е рецепта на моята баба, която отдавна не е между нас... Когато правя тези бухти в прясно мляко ме обзема носталгия и се сещам за детството и неделния обяд, след който се появиха тези уханни и топли бухтички - споделям с вас рецептата, защото си заслужава усилията. Ще се убедите, когато опитате безумно мекичките и сочни Бухти, печени в прясно мляко !" Това пише в писмото от нашата читателка Олга, която ни изпрати рецептата на баба си - ето необходимите продукти:
Бухти, печени в прясно мляко
Необходими продукти:
- 1 кубче прясна мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 щипка сол
- 1 шепа свинска мас
- 2 жълтъка
- около 600 мл прясно мляко
- 800-900 г брашно
- 2 супени лъжици захар
- по желание - лимонова кора или малко бренди
За заливката:
- 500 мл прясно мляко
- 4 супени лъжици захар
- по желание - ванилова захар или ром
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в топло прясно мляко и добавете една чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори, след което изсипете в купата с пресятото брашно. Оставете за около 10 минути, докато се активира и шупне.
Добавете останалите продукти и замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Добавете още брашно, ако е необходимо. Намажете го малко с олио и оставете на топло да втаса и да удвои обема си.
След това омесете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разточете на кора с дебелина 2-3 см. Изрязва се с кръгла форма за понички с диаметър 8см. Подредете поничките в тавата една до друга. Тавата не е необходимо да се намазнява.
Омесете останалото тесто и повторете процедурата или ако сте напълнили тавата, може да направите баница, пълнени кифлички или нещо по ваш избор от останалото тесто. Тестото е изключително вкусно и подходящо за различни печива.
Оставете бухтите на топло място да втасат и удвоят обема си. През това време загрейте млякото със захарта, докато се разтопи. За една тава е необходимо половин литър мляко.
Всички бухтички се заливат с горещото мляко и тавата се разклаща малко, за да "изплуват". Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30 минути.
Температурата на печене е нещо, което всеки трябва да регулира според печката си. Когато ги пека на друга печка ползвам 150-170-180 градуса. Така регулирайте и температурата, че да е средна/умерена.
Докато се пекат, бухтичките се надигат много. Сервирайте горещи с лъжица сладко, Нутела или сладка сметана отгоре. Могат да се поръсят и с пудра захар.
Правя тези бухти през цялата година, децата ми ги обожават, както и ние, разбира се.
Да ви е сладко и на вас!