Днес ще ви издадем една малка тайна при приготвянето на домашни бухтички . С това лесно тесто винаги ще стават пухкави, обемни и невероятно вкусни. Всичко е свързано с правилниите продукти за тестото . Макар и без мая, бухтичките по тази рецепта се надуват тройно, остават меки като пух и не поемат мазнина при пържене.
Ето рецептата за перфектното тесто за бухтички :
Бухтички-пухчета
Продукти:
1 яйце
1/2 л кисело мляко (най-малко 2,5% масленост)
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.
приблизително 430 гр. брашно
1/2 ч.л. сода
ванилия по желание
олио
сладко за сервиране
Приготвяне:
Изсипете млякото в дълбока купа. Трябва да е топло, така че го загрейте малко.
Добавете солта, яйцето, което трябва да е със стайна температура. Това е важен момент.
След това добавете захар - не повече от една супена лъжица. Това също е много важно! Ако добавите още захар, бухтичките ще спаднат по време на пърженето и няма да се получат пухкави. След това липсата на сладост се компенсира със сладко, конфитюр или просто можете да поръсите готовите бухтички със захар.
Ако искате, можете да добавите ванилия към тестото. Разбъркайте.
Пресейте брашното и добавете на порции към основата. Объркайте гладко тесто.
Тестото ви трябва да е гъсто и много бавно да се отделя от лъжицата, като я изправите.
Вземете една супена лъжица, сложете в нея малко брашно и добавете содата за хляб.
Пресейте сместа в тестото - содата трябва да се добави точно преди пържене.
Разбъркайте бързо, но не за дълго. След това не бъркайте тестото повече, важно е!
Поставете тигана на огъня, добавете необходимото количество олио и загрейте.
През това време тестото шупва добре и става много пухкаво.
Намалете огъня до слаб и започнете да пускате от сместа със супена лъжица. Пържете, докато покафенеят, след това обърнете. Бухтичките набъбват буквално пред очите ви!
Когато обърнете бухтичките от другата страна, покрийте тигана с капак, оставяйки малък отвор.
Прехвърлете готовите бухтички върху хартиени кърпи, за да се отцедят от мазнината.
Сервирайте със сладко.