Ето защо при готвене на бульон се образува много пяна! Ако пяната е тъмна, знайте, че...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Ето защо при готвене на бульон се образува много пяна! Ако пяната е тъмна, знайте, че...
14083
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо при готвене на бульон се образува много пяна! Ако пяната е тъмна, знайте, че...

Много домакини се чудят дали е необходимо да се отърват от пяната, която се образува при готвене на бульон.

Някои хора се страхуват, че пяната на повърхността на бульона е антибиотици и други нездравословни вещества, които излизат от месото по време на готвене.

Кулинарите обясняват, че самата пяна е безвредна, но когато се комбинира с мазнина, става плътна и прави бульона по-малко привлекателен. Затова обикновено се опитват да го отстранят от повърхността.

Каква пяна се появява в бульона?

Пяната на повърхността на бульона не е нищо повече от коагулиран протеин. При нагряване в студена вода във водата преминават разтворени протеини и минерални соли.

Обикновено наливаме студена вода върху месото и, докато чакаме заври, веднага започваме да махаме пяната. 
При загряване в студена вода във водата се прехвърлят разтворените протеини и минерални соли, а когато месото се слага във вряща вода, те остават предимно в самото месо.

Някои хора не обират пяната, защото тя има хранителна стойност и е необходима за ползата от бульона.

Как да се отървем от пяната

Ако не харесвате пяна в бульона, можете да хвърлите глава лук в тенджерата -  пяната ще спре да се надига.

На какво да обърнете внимание

Когато готвите бульон, трябва да обърнете внимание на това каква пяна се появява на повърхността. Тя може да бъде бяла или тъмна.

Ако пяната е тъмна, знайте, че е кръв. От вас зависи да решите дали да премахнете такава пяна или не.

И още няколко трика за приготвяне на супа:
1)Ако случайно сте пресолили бульона, сложете в него шепа ориз увит в марля.
2) Важно е да не забравяме, че месото се готви на силен огън - ще е по-вкусно от бульона, а приготвено ли е на слаб огън - бульонът ще е по-вкусен.
 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft