Пресни домати могат да се видят все по-често по пазарите и в магазините, а малко са нещата, които доставят толкова удоволствие, колкото един сочен, узрял домат. Но дали консумацията на домати винаги е безвредна?
Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) , един средно голям пресен червен домат съдържа 12,3 милиграма калций, 13,5 милиграма магнезий, 29,5 милиграма фосфор и 292 милиграма калий.
Докато много храни губят част от хранителната си стойност по време на готвене, доматите запазват повечето от своите витамини и минерали. Например, количеството калий, което е 292 милиграма в пресен домат, пада до само 268 милиграма, когато доматът се готви, според USDA. Това означава, че варените домати все още осигуряват значителни хранителни ползи.
Въпреки тези положителни характеристики, има ситуации, при които консумацията на домати трябва да се избягва . Хората, страдащи от стомашни язви, трябва да бъдат внимателни, защото доматите могат да влошат симптомите и може да изпитате болки в стомаха, подуване на корема, гадене, оригване или усещане за тежест. Това е важно да имате предвид, за да избегнете потенциални здравословни усложнения.
Доматите със сигурност са здравословна храна, която може да обогати всяка яхния или паста, но както при всяка друга храна, важно е да се вземат предвид индивидуалните здравословни нужди и състояния.