Бозата е питие, което освен, че е много вкусно, е и много полезно, стига да е приготвено по традиционна рецепта.
Необходимте продукти за неголяма порция са:
2,5л. вода
1 и 1/2 ч.ч.
1 и 1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. закваска
В сух тиган препичаме за кратко брашното, като бъркаме добре, за да не загори. Важно е да не го препечем, защото ако това стане, може бозата да не се сгъсти достатъчно.
Препоръчително е брашното да е пълнозърнесто и без добавки и подобрители. Дори и да е много едро, пак ще стане.
Готовият продукт може да се пасира и прецеди, като крайният резултат е доста добър. Става с такова от ръж, пшеница, лимец, просо и т.н.
След като стане леко златисто, го махаме и оставяме да поизстине.
Кипваме 2л. вода и когато заври, махаме от котлона, добавяме на тънка струя, като непрекъснато бъркаме, брашното, което предварително сме разтворили в 500мл. вода.
Ако се наложи, може да пасираме. Сместа ври 10-ина минути и се оставя да се охлади. След като това стане, прибавяме закваската.
Тя може да е домашно приготвена от вода и брашно или малко останала от предния път боза.
На пазара вече има истинска боза, така че най-удобно е да ползваме такава, а занапред да си оставяме по малко от нашата.
След като разбъркаме добре, я сипваме в шишета или буркани и оставяме да престои за известно време.
Ще познаем кога е готова по мириса и леко киселия вкус. Може да отнеме 2-3 дена.
През това време протича ферментация, при която напитката се насича с така полезните за нас млечно-кисели бактерии.
При повечето боза, която се продава в магазина, този процес не настъпва, понеже се ползват всякакви подсладители, а и консерванти. Това се прави за по-голяма трайност.
Така се получава калоричен продукт, който не само че не ни носи нищо полезно, а и най-вероятно може да навреди, ако се консумира често и в по-големи количества, предвид вложените в него вредни съставки.