Най-отровното създание в Черно море беше заснето от водолази край Созопол. Клипът беше публикуван на Фейсбук страницата на Sub Diving.
„Натъкнахме се на най-отровната риба в Черно море - Морският дракон! Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне някоя малка рибка, за да се нахрани! Ето за това се учим във водолазният курс, да внимаваме по време на водолазното спускане и да държим във всеки един момент перфектната плавучест!“, пишат водолазите.
От коментарите става ясно, че опасната риба може да бъде срещната и на гръцките плажове чак до Кипър.
Оказва се, че доста хора са пострадали от нея и заплаха в никакъв случай не е за подценяване.
„Тази риба ме прободе в Гърция на плиткото на охраняем плаж.
От тогава само с обувки за вода в Гърция щом сме на плаж Но от българската болница ми казаха, че всяка година има и тук усложнени пострадали от нея! Пазете се, боли много и продължително!“, пише Петя Попова.
„Като потърпевш ще кажа само че бях във реанимация със опасност за живота след 4-5 часа агонизираща болка във приморско след 4 вливки на орбазон, без резултат карат ме във окръжна Бургас където колабирам във 5h и се събуждам във 23h докторите казват че ако е била лявата ръка сега щях да съм спомен сега съм със трайно увреждане на ръката така че изцепки от сорта мен ме е удряло не е нищо особено ги прескочете. И ще ви кажа сам още нещичко за самата болка сложете ръката под един валяк и много бавно ви мачка и нищо не може да направите. Но няма страшно вие пак си вярвайте“, обяснява и Ерол Алиев.
„Морския дракон го прави опасен това, че се крие в пясъка на плитчините и често хората го настъпват. За съжаление дракона не е най отровната рибка в Черно море. Има една риба, нарича се СКОРПИТ и е адът на повечето рибари. Често се лови в мрежите, много повече бодли и шипове от дракона и в пъти по отровна. В този ред на мисли ще ви кажа, че дракона се чисти и се яде... Въпреки отровата си. Съветвам ви да се къпете с неопренови обувки за плаж“, допълва Людмил Русев.
Мнозина пък се хвалят, че хващат и готвят рибата, която била много вкусна. Трябвало само да се внимава със страничните шипове.