Наскоро групата на германския проф. Teymuras Kurzchalia направи ключово откритие за терапевтичния ефект на българското кисело мляко, което показа, че съставките D-лактат и гликолат, които са силно обогатени в българското кисело мляко, могат да спрат развитие и да предотвратят на болестта на Паркинсон.
Болестта на Паркинсон е нервно дегенеративно заболяване за което понастоящем няма лечение.
ежедневните си дейности.
Групата на проф Teymuras Kurzchalia е показала, че прибавяне на D-лактат или гликолат предпазва от дегенерацията и смърт засегнатите от болестта на паркинсон човешки нервни клетки и възстановяват тяхната нормална дейност. Изследването е публикувано в престижно научното
списание Biology Open и получи широка популярност в цяла Европа. Известно е, че за
разлика от друг тип кисело мляко, българското кисело мляко, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е обогатено на D-лактат.
Разпространението на резултатите на световноизвестни учени за ефекта от консумацията на кисело като предпазно средство за развитие на нервно дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов ефект върху продажбите на българското кисело мляко в целия свят.