Домашният ябълков пай с хрупкава коричка е вкусно ястие, което ще ви изненада с пухкавост и аромат. Процесът на приготвяне използва основни и евтини съставки, а тестото отнема само 5 минути за месене.
Отличен избор за домашно пиене на чай.
Рецепта:
2 яйца
Растително масло 100 мл.
Захар 130 г
Заквасена сметана 120 гр
Шипка сол
1,5 ч.л.
200 г брашно
Ябълки 1-2 бр.
1 ч.ч. канелена захар (0,5 ч.л.) за поръсване
Първо изсипете растително масло в купа на блендер и добавете едно яйце.
Внимателно притискам яйцето към дъното на купата и включвам потопяемия блендер, като го задържам на място, докато емулсията стане гладка.
Този метод дава възможност за по-пухкави печива и елиминира всякакви нежелани миризми на масло.
След това разбийте с миксер второто яйце със захарта и щипка сол.
Добавям заквасената сметана към сместа, след което добавям вече готовата емулсия от масло и яйца и отново разбърквам всичко добре.
Смесвам брашно с бакпулвер в тестото.
Тестото се оказва доста течно, което е нормално.
Изсипете тестото във форма с диаметър 20 см, предварително застлана с пергамент и намаслена по стените.
Поставете нарязаните ябълки върху тестото в предпочитания от вас ред.
За да направя ароматна коричка, смесвам захар и канела и поръсвам сместа върху горната част на пая.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Времето може да варира в зависимост от спецификациите на фурната.
След изпичане оставям сладкиша в изключена фурна за още 10 минути.
Готовият пай се охлажда и е готов за сервиране.
Баницата може да се сервира както топла, така и студена. По-добре е да изберете кисели ябълки, за да контрастирате със сладостта на ястието.
Тази проста и бърза рецепта ще бъде идеалното допълнение към вашето чаено парти.