½ чаша овесени ядки
¼ чаша пшеничено брашно
¼ ч.л. бакпулвер
1 с.л. смляно ленено семе/чия
канела и ванилия на вкус
3 с.л. нектар от агаве или кленов сироп
2 ч.л. мазнина (кокосово масло, зехтин, рапично олио)
¼ чаша кисело мляко (или соево мляко за веганския вариант)
1 средно голяма ябълка - половината настъргана, другата половина - нарязана на тънки резени
2 с.л. нарязани ядки по избор
1 ч.л. кафява захар - за поръсване
Смесете сухите съставки в малка купа, след което добавете към тях нектара от агаве и киселото мляко. Объркайте настърганата ябълка и ядките (ако използвате). Трябва да се получи лепкава топка тесто.
Притиснете тестото на тънък 2 см. диск в покрита с хартия за печене фома. Притиснете резените ябълка отгоре и поръсете с ядки, кафява захар и малко канела (на вкус).
Изпечете на 180C за около 20 минути, докато резенчетата ябълки и ръбчетата на тортата станат златисти.