Уменията на японските пекари са мечта само за мнозина, но дори и дете може да повтори нещо. Всеки, който е бил в Япония, знае какъв вид хляб се продава там: мек като пух и въздушен като облак. Това тесто с мая и мляко изобщо не прилича на обичайните тутманици, които сте яли и е с твърда коричка. Буквално се топи в устата ви ...
Подобна мекота се постига с помощта на специалната техника, която въпреки уникалността си, няма нищо сложно: част от тестото просто се вари и след това се добавя към останалата маса. Именно това е отговорна за това колко пъти ще се увеличи тестото и колко пореста ще се окаже.
Съставките
мляко 250 мл
Пшенично брашно 360 гр
Суха мая 0,25 ч.л.
захар 2 с.л. л.
сол 1 ч.л.
Яйце 2 бр
масло 20 g
подготовка
В 150 мл топло мляко добавете захар и мая, разбъркайте и изчакайте 15 минути, докато маята се издигне
През това време смесете 100 мл мляко с 20 г брашно и варете сместа на среден огън, докато крема стане консистентен. Извадете от печката и оставете да се охлади леко.
Смесете 340 г пресято брашно със сол, добавете яйцето, маслото и маята с млякото. Смесете малко съставките, добавете варената смес и омесете меко, еластично тесто.
Сложете тестото в купа намазана с масло и го оставете да втаса. Ще отнеме час и половина. След това тестото се натрошава, разделя се на три части и се подрежда с три ленти във форма. Най-лесно е да навиете три дебели рула и да ги подреждате плътно, както правят в Япония. Ако ги поставите едно до едно, тестото ще се издигне нагоре, ако оставите празнини, ще бъде леко по-плоско.
Разбийте второто яйце с 2 с.л. л. мляко и намажете тутманикът с тази смес. Печете го 30 минути на 180 градуса.
Харесвате ли нашата рецепта за нетрадиционен тутманик? Кажете на приятелите си за това!