Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте млякото със захарта и жълтъците на водна баня, докато се получи пухкав крем.
Изстискайте сока от половин лимон, налейте вода до 50 мл и залейте с тази смес желатина.
Разбийте белтъците на твърда пяна, поставете ги на водна баня и като продължавате да разбивате, налейте на тънка струя топлото мляко с жълтъчената смес. Обемът ще се увеличи доста, така че продължавайте да биете в продължение на 3 минути.
Набъбналия желатин разтопете в микровълновата (на интервали от по 10 сек.)
Добавете към желатина 2 супени лъжици заквасена сметана, разбъркайте и го изсипете в останалата част от крема. Смесете.
Добавете и останалата заквасена сметана към сместа от яйца и мляко, разбийте добре и сложете крема в хладилника да се охлади. Бъркайте периодично, сместа не трябва да замръзва.
Покрийте подходяща форма с прозрачно фолио. На дъното поставете малко малини и малка част от крема, след което пъхнете формата в хладилника да се втвърди.
Натрошете кекса на малки парченца.
Подредете сладкиша във формата като редувате слоеве малини и сметана. Редете ги плътно, така че да няма празнини помежду им. Заравнете повърхността и сложете десерта в хладилника да се втвърди.
Когато е готов, обърнете го върху десертна чиния, отстранете фолиото и украсете с шоколад по следния начин:
Сложете няколко блокчета шоколад в плик, подходящ за микровълнова, и загрейте в микровълновата. След това отрежете малка дупчица в единия ъгъл на плика и шприцовайте шоколада върху сладкиша.
Охладете и нарежете.