Днес имаме една специална рецепта. Тутманикът с кисело мляко се оказва толкова мек, пухкав, че е трудно да не се изкушите с още едно парче. Рецептата е проста, особено за начинаещи домакини. Даваме 100% гаранция за успеха на резултата.
Хлябът е с неутрален вкус, така че пасва както за добавка към обяд, така и с чаша мляко за следобедна закуска или пък просто за закуска. По желание можете да настроите вкуса в посока на сладко.
Съставките
Пшенично брашно 300 g
прясно мляко 100 мл
вода 100 мл
сол 0,5 ч.л.
захар 1 супена лъжица
Слънчогледово масло 2 с.л. л.
Суха мая 1 ч.л.
Яйце 1 бр
кисело мляко 100 мл
подготовка
Пресейте брашното в дълбока купа, смесете го със суха мая, захар и сол. Изсипете сухата смес в слънчогледово масло, топло мляко и вода. Омесете мекото тесто, прехвърлете го в купа, покрийте и оставете на топло за 30–45 минути
Размесете тестото върху набрашнена повърхност. Разделете на 10-12 равни части. Придайте на всяко парче заоблена форма на кифличка.
Покрийте дъното и страните на подвижна форма с диаметър 20-25 см с хартия за печене. Сложете кифлите близо една до друга. Покрийте формата с кърпа и оставете за още 20 минути. През това време предварително загрейте фурната до 180 градуса и подгответе пълнежа.
Смесете киселото мляко с яйцето и малко сол. Изсипете сместа във втасалото тесто. изпратете формата във фурната за 25-30 минути. Когато готовият хляб леко се охлади, внимателно го извадете от формата
Щом семейството ви вкуси веднъж този тутманик, никой вече няма да иска друго!
Надяваме се да споделите рецептата с приятелите ви.