Любимият кекс определено може да кажем, че е абсолютна класика в сладкишите. Рецептата е претърпяла много промени, много модификации на това печене са се появили, но принципът остава същият.
Както вече сте се досетили, рецептата ще бъде кекс, но не обичайната, а с пълнеж и то не какъв да е, а шоколадов- любим на всички. Подготовката е изключително проста, а резултатът е наистина впечатляващ
съставки
Пшенично брашно 330 g
Какао на прах 50 g
Яйце 3 броя
захар 300 g
масло 100 g
прясно мляко 600 ml
бакпулвер или сода 1 супена лъжица
ванилия 1 пакетче
жълтъци 2 броя
пудра захар 10 g
подготовка
За пълнежът разбийте жълтъците с ванилията и 50 г обикновена захар в тенджера. Изсипете 30 g брашно при постоянно разбъркване. Влейте в сместа 500 мл топло мляко. Поставете на слаб огън, за да се сгъсти при непрекъснато разбъркване. Отстранете от огъня, сложете фолио и го оставете да изстине.
За тестото отделете белтъците от жълтъците (3 бр.). Разбийте белтъкът на гъста пяна, а жълтъците с 250 г захар и ванилия. Добавете меко масло и брашно, смесено с какао и бакпулвер към жълтъците. Вмъкнете белтъците в тестото с помощта на силиконова шпатула.
Намажете формата за кекс с олио. Изсипете половината от тестото в нея, след това сложете крема, а след това - останалата половина от тестото.
Печете кексът на 180 градуса за 45-50 минути. Охладете леко преди сервиране.
Не забравяйте да споделите с приятелките си!