Много домакини не се наемат да приготвят козунаци за Великден заради дългата процедура по месенето, втасванията и оформянето на този традиционен великденски хляб. Ние обаче ще ви издадем всички безценни хитринки, с които ще си спестите време, и ще може да приготвите чудно вкусен Великденски козунак за има-няма 1 час (без времето за печене, разбира се).
Ето и какви продукти са ви нужни за приготвянето им:
Бърз козунак за 1 час
Продукти:
брашно - 1 кг
захар - 1 1/2 ч.ч.
яйца - 6 бр.
сол - 1/2 ч.л.
мая - 1 кубче
прясно мляко - 250 мл
лимонова захар - 1 пакетче
ванилия - 1 - 2 бр.
олио - 150 мл
локум, стафиди - по желание
Приготвяне:
За да ускорите максимално процеса и да си спестите работа, предварително пригответе всички продукти за козунака (най-добре още от предната вечер).
В отделен съд пресейте 2-3 пъти брашното (не цялото количество, а приблизително 3/4 от него) и направете кладенче. Вътре изсипете шупналата мая, разбитите яйца, останалото топло мляко, подправките и започнете да месите тестото, постепенно добавяйки брашно и мазнина. Трябва да се получи меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Ако е нужно, добавете и останалата 1/4 брашно. Съдът, в който се прехвърля тестото, се маже с олио, както и самото то.
Сега идва ред на основната хитрина, която ще спести време за втасване на тестото. Предварително загрейте фурната на 50 градуса и когато се затопли, изключете я (може да оставите включен само вентилатора) и пъхнете вътре тестото, покрито с фолио или памучна кърпа. Оставете го така за 20-30 минути, като за това време то трябва да е удвоило обема си.
Когато тестото втаса, се разделя на 3 части. Всяка една част се разстила на кора и се посипва обилно с локум и стафиди. Навиваме корите на фитили и ги сплитаме. Най-отгоре ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме щедро с кристали захар и печем в загрята фурна на 160 градуса.
Получават се чудно вкусни козунаци, с които да зарадвате цялото си семейство. Задължително трябва да ги пробвате!