ЗА ТЕСТОТО:
● 1 чаша царевично брашно
● ½ чаша пшеничено брашно
● щипка сол
● 7 супени лъжици олио
● 4-6 супени лъжици студена вода
ЗА ПЛЪНКАТА:
● 2 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
● 1 чаша кисело мляко
● 4 супени лъжици захар
● 2,5 супени лъжици царевично брашно
● сока и кората от един лимон
● 1-2 супени лъжици маково семе
Замесете тесто от всички съставки поне два часа по-рано. Ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно. Оставете замесеното тесто да престои в хладилник.
Намажете кръгла форма за печене (с подвижна долна част) с малко олио, след което разстелете вътре тестото по дъното и стените. Междувременно загрейте фурната на 180 градуса.
В чиния смесете киселото мляко, яйчения белтък, брашното, захарта, лимона и мака. Разбийте добре. В друг съд разбийте на твърд сняг белтъците на яйцата с малко сол и захар.
Внимателно смесете двете смеси, след което излейте плънката върху тестото във формата. Печете около 45 минути, докато повърхността добре се зачерви. Оставете питата напълно да се охлади и след това сервирайте.