около 800 гр. стар хляб
150 мл прясно мляко
500 мл кисело мляко
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица настърган пармезан (кашкавал)
на върха на ножа сода бикарбонат
1 супена лъжица олио за намазване на тавата
сусам, кимион, ленено семе - по желание, за поръсване
Нарежете хляба на малки кубчета, постепенно ги залейте с прясно мляко и омесете с ръка (когато сместа стане твърда и мокра, спрете с добавянето на мляко). Разбийте яйцата и добавете киселото мляко, солта, пармезана и содата бикарбонат. Бъркайте, докато получите хомогенна смес. Добавете хляба и хубаво разбъркайте, за да се съединят всички съставки. Намажете тавата, в която ще печете баницата, хубаво с олио, и разпределете вътре сместа. Поръсете с малко олио и накрая със сусам или с други семена - по желание. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути, докато хубаво се зачерви.