10 кори за баница
2-3 с.л. олио
1/2 ч.ч. вода (100 мл)
150-200 гр. сирене
В тефлонов тиган, леко намазан с олио, се поставя първата кора, така че краищата й да излизат извън него. Намазва се леко с олио и отгоре се слага втората кора. Тя също се намазнява. Набират се една по една три или четири кори, накъсват се на парчета и се слагат върху втората кора. Наръсват се с натрошеното сирене и се напръскват с водата, смесена с олиото. По желание може да се сложи и втори ред накъсани кори - аз слагам. Отново се ръси от сиренето и се пръска със смес от вода и олио. Накрая се загръщат навътре краищата на първите две кори. Напръскват се отново с олио и с водата. Тиганът се покрива с капак и се слага на слаб огън (в случая - газов котлон) да се пече баницата. Когато се изпече отдолу, с помощта на капака се обръща да се опече и от другата страна. Изважда се върху решетка да изстине, ако я обичате хрупкава, или се завива, за да се задуши и омекне. Получава се една много вкусна баничка, почти колкото купешките, но направена с много по-малко усилия. Хапва се както топла, така и студена, с боза или айрян, зависи от вашите предпочитания !
От мен: ДОБЪР АПЕТИТ!
Вместо да се накъсат корите, могат да се нагънат на хармоника или да се свият на розички, като преди това се поръсят със сирене.
• Баничката може да направи и с по-малко на брой кори.
• Става и без сирене. Също така вместо сирене може да се сложи като плънка запечен лук, гъби и маслини.
• Може да се направи и с газирана или с минерална вода.
• Сладък вариант - пълнежът да е от сладко и след това се поръсва с пудра захар.
Автор:
Петя Цанкова, Варна