300 грама бекон, нарязан на кубчета
6 яйца
1 1/4 чаена чаша прясно мляко
1/4 чаена лъжичка сол
черен пипер на вкус
1 франзела, нарязана на кубчета с големина около 2 сантиметра
2 чаени чаши настърган кашкавал
пресен магданоз, нарязан на ситно
Отделете 2 супени лъжици от бекона и останалото количество запечете в тиган с незалепващо покритие, докато леко покафенее. Прехвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
В голяма купа разбийте яйцата с вилица, добавете прясното мляко и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Прехвърлете кубчетата хляб в найлонов плик с механизъм за затваряне, отгоре изсипете яйчената смес и добавете 1 1/2 чаена чаша кашкавал и запечения бекон.
Затворете плика, леко разклатете и оставете да престои така минимум 30 минути, за да може хлябът да се напои добре с млякото и яйцата.
Загрейте фурната до 180 градуса и подмажете с олио кръгла форма за печене с диаметър около 21 сантиметра.
Изсипете съдържанието на торбичката във формата и леко притиснете сместа надолу и настрани към стените на съда.
Отгоре разпределете останалия кашкавал и заделения суров бекон /2 супени лъжици/ и покрийте хлабаво с алуминиево фолио.
Печете 25 минути, отстранете фолиото и запечете кейка за още 10 минути до златисто кафяв цвят.
Изчакайте 5 минути, преди да го извадите от формата и нарежете на парчета.
Поднесете соления кекс топъл, поръсен с пресен магданоз.
Приятен апетит!