Винаги, когато нямам много време, приготвям това ястие, обикновено за вечеря или закуска, но семейството ми няма нищо против да го сервирам и за обяд. Много е вкусно, засищащо, евтино и е чудесен начин да използвате стар хляб. Ето какво ви трябва за Лазаня от стар хляб :
Лазаня от стар хляб
Продукти:
4 яйца
1,5 чаши прясно мляко (300 мл)
сол
червен пипер
чубрица и подправки по ваш вкус
80 г настъргано сирене чедър или кашкавал
няколко филийки хляб или колко се побира тава със среден размер
1 супена лъжица масло
Приготвяне:
Разбийте яйцата в по-дълбока купа с вилица или бъркалка. Добавете млякото, разбъркайте и овкусете с любимите си подправки. В случая овкусихме с малко сол, червен пипер на прах и чубрица.
Разбъркайте добре и добавете настъргания кашкавал. Разбъркайте, така че кашкавалът да се напои със сместа от яйца и мляко. Междувременно нарежете хляба на парчета, а ако вече е нарязан, проверете дали е в добро състояние (ако е по-стар).
Разтопете 20 грама масло или една супена лъжица, след което го изсипете в тавата за печене. Намажете стените с кухненска (силиконова) четка. Изсипете сместа от яйца и мляко, а останалия настърган кашкавал запазете, за да го сложите върху ястието.
Подредете филиите, колкото се поберат във формата. Обърнете ги, за да се накиснат хубаво от двете страни. Разпределете кашкавала равномерно върху всяка филия. Ако е необходимо, гребнете го отдолу с вилицата и го поставете отгоре.
Загрейте фурната на 200 градуса, след което поставете готовото ястие да се пече върху средната решетка на фурната. Печете около 20-25 минути, в зависимост от фурната. Сервирайте топло с чаша кисело мляко.