- За яйчената плънка:
- 4 яйца
- 200 мл кисело мляко
- 200 мл газирана вода
- 50 мл олио
- 1 бакпулвер
- За месната плънка:
- 400 гр свинско мляно месо (или друг вид по желание)
- 4 глави кромид лук
- 1/2 с.л. смесени подправки
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер и малко риган
- Освен това:
- 1 пакет кори за баница
За месната плънка:
Лукът се нарязва и се запържва с малко олио на тих огън, докато стане стъклен. Добавя се месото и се пържат на тих огън 15 минути. В края на пърженето се прибавят смесените подправки, черният пипер, червеният пипер и риганът.
За яйчената плънка:
Четирите яйца се разбиват с миксер, след което в тях се добавят олиото, водата, киселото мляко, бакпулверът и нарязаните или накъсани кори, и сместа се бърка с дървена лъжица. Всички кори трябва хубаво да попият от течната смес.
В намаслена тавичка с диаметър 30 см се изсипва половината от сместа с корите, а след това - плънката от месо. Накрая отново се изсипва пълнежът с корите.По желание баницата може да се наръси и със сусам. Пече се на 200 градуса около половин час, като към края на печенето фурната се увеличава на 220 градуса и баницата се пече още десет минути. Оставя се да се охлади добре, след което се нарязва на парчета.