Мойте Рецепти
Козунакът е неизменна част от празничната великденски трапеза. Ако искате отново да преживеете усещанията от детството и да създадете красива, ароматни атмосфера в дома си, струва да опитате тази рецепта!
В дълбока купа загрейте 100 мл от млякото, след което добавете 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка брашно и разбъркайте маята. Оставете сместа да втаса, покрита с кухненска кърпа.
Изсипете брашното в дълбок съд и го оставете на стайна температура. Разбийте яйцата и жълтъците, докато получите пенеста смес, а след това в нея добавете захарта, ваниловата захар и отново разбийте.
Когато кристалите от захарта се стопят, добавете кората от лимон и портокал. На слаб огън разтопете маслото. Първо добевете сместа от яйца и захар към брашното (оформете предварително кладенче в средата му) и разбъркайте добре с малко от него. След това добавете и разтопеното масло. Прибавете още щипка сол, втасалата мая и разбърквайте няколко минути, като добавяте от брашното отстрани. Постепенно прибавете и млякото. Омесете меко и еластично тесто, докато започне да образува мехури под ръцете ви. Сега е моментът да добавите и допълнителни "екстри" към козунака - стафиди, предварително накиснати в ром, орехи или бадеми, парченца шоколад, сушени плодове или каквото ви продиктува фантазията.
Оставете тестото на топло, покрито с кърпа, докато бухне двойно. След това може да го оформите. Сплетете на плитки, оформете кифлички или обикновен кръгъл козунак. Но не забравяйте да оставите място за изписаните цветни яйчица. Печете 30 минути при температура от 150 градуса в тава, покрита с намазнена хартия за печене. Междувременно направете сироп от 50 мл вода и една голяма лъжица захар. След 30 минути печене намажете тестото със сиропа и го върнете да се допече още 10 минути. Охладете козунака и го украсете по желание.