Карфиолът е лесно да се намери по всяко време, но сега е сезона му в края на лятото и началото на есента . По това време съцветията са най-полезни и вкусни . Обикновено те просто се мариноват в малко подправки и оцет, но ние имаме няколко прости рецепти за карфиол, които могат да изненадат дори упорития фен на това студено мезе.
Белите съцветия имат способността да абсорбират аромати и вкусове, защото самите те почти ги нямат. Деликатните нотки обаче ще работят особено добре с някои зеленчуци.
Маринован карфиол
За разлика от много други закуски, киселият карфиол за зимата е с ниско съдържание на калории и съдържа само 25 kcal на 100 g. Добре насърчава загубата на тегло поради лесно смилаемия протеин в състава, а също така обогатява тялото с желязо по-добре от чушките, граха или салатата.
Ще ви разкажем как да си мариновате карфиол с най-популярни рецепти за зимата: някои по-остри, други с богат вкус, а други хрупкави.
Салата от карфиол за зимата
Ще имате нужда:
1 кг карфиол
1,5 кг сладък пипер
1 люта чушка пипер
1 кг моркови
200 мл оцет
200 мл растително масло
100 г захар
50 г сол
Разглобете на съцветия и го залейте с вряла вода. Накълцайте чушките и смесете с настъргани моркови и накълцани люти чушки. Поръсете със сол, захар, оставете за един ден. Отцедете получения сок, добавете към него масло и оцет и оставете да заври. Подредете зеленчуците в буркани, покрийте със сос и стерилизирайте буркани във вряла вода за 12 минути. Навийте на руло, увийте в плат и оставете да се охлади напълно.
Карфиол в доматен сок
Ще имате нужда от:
1 кг карфиол
700 г домати
3 скилидки чесън
2 с.л. захар
1,5 с.л. сол
50 мл оцет
50 мл слънчогледово олио
разделете на съцветия и изплакнете. Поставете във вряла вода за 4 минути, извадете и охладете. Докато карфиолът се охлажда, смелете доматите или ги смелете в блендер заедно с чушките и чесъна. Добавете сол, захар, масло и оставете да заври в тенджера. Варете 5 минути, след това добавете цветята и варете още 10.
Налейте оцетът последен, задръжте още минута и наредете в буркани. Налейте доматен сос и навийте на руло. Тази туршия се съхранява цяла година на хладно и тъмно място.