100 мл минерална вода
100 мл хладко прясно мляко
100 мл олио
30 гр. прясна мая
1,5 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица царевично брашно
420-500 гр. бяло брашно
1 яйце за намазване
сусам, ленено семе
Първо в хладкото мляко разтворете маята и захарта с малко брашно. Когато шупне маята, се добавят всички други съставки. Всичко се замесва на по-меко тесто. Оставя се да втаса 30 минути.
След това на работната маса се поставя 1 чаена лъжичка олио и тестото се разделя на 25 парчета.
Върху олиото от парчетата тесто се овалват топки (балончета) и се нареждат в кръгла тава с диаметър около 26 см.
Готовата погача се намазва с разбито яйце и се поръсва със сусам и ленено семе. Оставя се да втаса още 20 минути и се пече около 30 минути на 180 градуса.