- 125 г масло/маргарин на стайна температура
- 1 малка чаена чаша пудра захар
- 3 супени лъжици грис
- 1/2 малка чаена лъжичка олио
- 2 яйца (запазете 1 белтък за по-късно)
- 1 пакетче ванилов крем
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 1/2 чаши брашно
- 1 малка чаена чаша ситно нарязан шамфъстък/орехи..
- разширен кадаиф за овалване.
За сиропа варете 10 минути:
- 3 чаши вода
- 3 чаши захар
- 1 парче лимон
ПРОЦЕДУРА:
Първо сварете шербета и го оставете да изстине. В по-дълбока купа се смесват: маслото, сметаната, гриса, олиото, 1 яйце + 1 жълтък, ванилията и бакпулвера.
Изсипете шам фъстъка или орехите в тестото и продължете да месите, докато се смесят. След това оформете руло, разделете го на малки части и с длани навийте продълговати рула (според дължината на съда, в който ще ги печете).
Получих 7 рула с приблизително еднаква дебелина и плътност. Намажете рулата с белтък, отгоре и отдолу, след което ги оваляйте в нарязан и намажете кадаиф. Подредете ги в тава и ги нарежете на по-малки парченца.
Печете ги 25 минути в загрята фурна на 180 градуса или докато се зачервят. Изстиналият шербет се залива равномерно върху топлата баклава. Вижте процедурата ТУК: